Author Topic: Taksitli Satış Nasıl Yapılır ?  (Read 10399 times)

Aymet Forum

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Posts: 82
Taksitli Satış Nasıl Yapılır ?
« on: July 01, 2013, 02:39:21 PM »
İşletmemde bazı müşterimle açık hesap ve taksitli olarak çalışmaktayım. Müşterilerime ait faturaları taksitli olarak nasıl düzenler ve  belgelendiririm.

CEVAP:
   Talep etmekte olduğunuz işlem grubu Aymet Yazılımlarının tüm paket tiplerinde mevcuttur. İşlemi düzenlemek ve taksitli fatura ödeme planı oluşturmak için aynı zamanda taksit ödemelerini takip ve belgelendirmek için;

1.Aşama:
   Müşterinize ait faturanızı düzenleyin ve kaydedin.

2. Aşama:
   Mevcut fatura düzenleme ekranında ÖDEME PLANI butonuna basın. Açılan ÖDEME PLANI penceresinde işlemin BAŞLANGIÇ TARİHİNİ seçin..KAÇ GÜN ARAYLA TAKSİTLENDİRİLECEK alanı peşinattan veya 1. taksitten sonraki gün aralığını belirtir.Bu alana girişinizi gün  sayısı formatında girin. HER AYIN …… VE ……….GÜNÜ düzenleme alanları yukarıda belirttiğimiz KAÇ GÜN ARAYLA TAKSİTLENDİRİLECEK alanındaki değer ile çakışma oluşturmasından dolayı boş bırakılacaktır. Eğer taksitleri ödeme için bir gün aralığı sabitlemek isterseniz. bu alana KAÇ GÜN ARAYLA TAKSİTLENDİRİLECEK alanını boş bırakmak suretiyle giriş yapınız. TATİL GÜNLERİNİ SAY / SAYMA işaret alanı daha önce Aymet programınıza tanımladığınız tatil günlerinin üstüne ödeme yazma durumunu işaretsiz ise aktif işaretliyse pasif konuma getirir. TAKSİT SAYISI hanesi fatura tutarınızın kaç taksite bölüneceğini belirler. YUVARLANACAK HANE SAYISI hanesi faturada oluşan toplam tutarın taksitlere bölündükten sonraki “,” belirtecinin sağında kalan küsuratın yukarı veya aşağı bir değere ulaşmasını sağlar. PEŞİNAT YÜZDESİ ve PEŞİNAT TUTARI haneleri birbiriyle bağlantılıdır. Bu alanların yalnız birisine giriş  yapılabilir. Peşinat alınmayacaksa boş bırakılabilir.KASA seçim listesinden işlemlerin tahsilat akışlarını vb.. detayları tanımlamak için mutlaka bir kasa seçilmelidir. Yukarıda bahsettiğimiz alanlara girişlerinizi yaptıktan sonra son olarak ÖDEME PLANI penceresinin altında bulunan OLUŞTUR butonuna basınız. ÖDEME PLANI faturanıza ait yukarıda girmiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda ekrana yansıyacaktır. Kontrol işleminizi yaptıktan sonra KAYDET butonuna basabilir veya tekrar düzenleme yaparak OLUŞTUR butonu ile yeni düzenlemenizi görüntüleyebilirsiniz. Aymet programınız KAYDET butonuna bastığınızda size son olarak BU ÖDEME PLANINI KAYDETMEK İSTİYOR MUSUNUZ? uyarısı verecektir. EVET butonu seçildiğinde değişiklikleri geri alamazsınız? Değişiklikleri geri almak için ilgili faturayı silip yeniden düzenlemeniz gerekecektir.
   ÖDEME PLANI oluştururken bir peşinat tanımlaması yaptıysanız ödeme planını kaydettiğinizde ilgili kişiye verdiği peşinat taksit dağılımı ile ilgili bir belge ekrana otomatik olarak yansıyacaktır.



3.Aşama:
   Ödeme planı oluşturduğunuz müşterilerinizin taksit ödemelerinin girişi ve takibi için iki temel yol mevcuttur.
a-CARİ menüsünden VADELİ İŞLEMLER işlemini açınız. CARİ KODU (….) alanından  ilgili müşterinizi seçiniz ve TAMAM butonuna basınız. Seçim yaptığınız cari ile ilgili taksit dağılımı daha önce oluşturmuş olduğunuz biçimde ekrana yansıyacaktır.
 Burada öncelikle KASA seçim listesinden kasa seçiminizi yapın. TUTAR belirleme hanesi carinin / müşterinizin aşağıda listelenen taksit TUTAR dağılımına eşdeğer olmayan az veya fazla yapılacak ödemenin belirtilmesini sağlar. Örneğin; döneme ait 10 T.L. lik taksit payı oluşturulmuş ve müşteri bu ödemeyi 15 T.L. olarak yapıyorsa TUTAR belirleme hanesine 15 T..L. yazılır ve OTOMATİK ÖDEME butonuna basılır. DEĞİŞİKLİKLER KAYDEDİLSİN Mİ? sorusuna EVET butonu  seçildiğinde TAHSİLAT MAKBUZU açılacaktır ve tekrar kayıt onayı istenecektir. Bu İşlem sonrasında VADELİ İŞLEMLER penceresine tekrar geçiş yaptığınızda taksit dağılımını gösteren alanda değişiklikler ilk taksit ödemesinin yapıldığı ve 2. taksit ödemesinden 5 T.L. ayrıca düşüm yapıldığını gösterir. LİSTE YAZDIR butonu seçildiğinde ilgili cariye sunacağınız ve kayıtlarınıza arşivleyeceğiniz TAKSİT LİSTESİ başlıklı evrak görüntülenecektir.



b- CARİ menüsünden VADELİ İŞLEMLER işlemini açınız. CARİ KODU (….) alanından  ilgili müşterinizi seçiniz ve TAMAM butonuna basınız. Seçim yaptığınız cari ile ilgili taksit dağılımı daha önce oluşturmuş olduğunuz biçimde ekrana yansıyacaktır. Burada öncelikle KASA seçim listesinden kasa seçiminizi yapın. Listelenen taksitlerin sol başında bulunan işaret kutularından ödemesi yapılacak taksite ait işaretlemeyi yapın ve DEĞİŞİLİKLERİ KAYDET butonuna basın. DEĞİİLİKLER KAYDEDİLSİN Mİ? soru uyarısını cevaplayın.EVET cevabını seçtiğinizde ekrandaki listenizde taksit düşüm gerçekleşecektir. Ayrıca TAKSİT LİSTESİ evrakı için LİSTE YAZDIR butonuna basılabilir.





Kontrol:
   CARİ  menüsünden ÖZET CARİ HESAP EKSTRESİ i açın. Kriter seçim penceresinin CARİ KODU (…) hanesine veya açtığınız seçim penceresinden taksit aldığınız cari seçiminizi  yapın ve TAMAM butonuna basın. Kriter penceresinde tekrar TAMAM tuşuna bastıktan sonra ilgili cariye ait açılan raporda işlem tarihine göre AÇIKLAMA bölümünde alınan taksit ödemesi TAKSİT ÖDEMESİ şeklinde görüntülenecektir.



Ek Olarak:
   Taksit ödemelerinizi ayrıca makbuz işleyerek yapabilmeniz mümkündür.  Bunun için FİNANS menüsünden TAHSİLAT / TEDİYE listesinden TAHSİLAT MAKBUZU işlemini açın. Tahsilat makbuzu NAKİT sekmesinden açılacaktır. Sekmeyi değiştirmeden önce makbuz penceresindeki VEZNE ve CARİ KODU alanlarını doldurun. TAKSİT sekmesine geçiş yapın. Seçtiğiniz cariye ait ödeme planı TAKSİT sekmesine ait işlem penceresinde görüntülenecektir. Buradan cariye ait ödeme taksit numarasının solunda bulunan işaretleme kutusuna işaretlemeyi yaptığınızda ve DEĞİŞİKLİKLERİ KAYDET butonuna bastığınızda otomatik olarak işaretlenen taksit ödemesi yapılacak ve işlem penceresinde anlık değişim görüntülenecektir. Evrak işlemi için MAKBUZ YAZDIR ikonunu seçmeniz yeterli olacaktır.